A tudomány mai állása

„ Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták.” Charles H. Duell, az amerikai találmányi hivatal vezetője 1899. Vagy mégsem? Hírek, érdekességek a tudomány és a technika világából, avagy hol is tartunk a fejlődésben.

Friss topikok

Nem csodaszer. Vagy mégis?

2011.02.08. 00:45 | hlynur | Szólj hozzá!

Címkék: orvostudomány

Elképzelhető, hogy napjaink négy-öt súlyos betegsége valójában egyetlen nagy probléma, sokféleképp megnyilvánulva? És ha ez igaz, akkor tán az sem kizárt, hogy egy okos találattal számtalan bajunkat orvosolhatjuk?

Időről időre csodaszerek rengetik meg a világot – az emberiség már temérdek találmányról hitte, hogy megszabadítja gyógyíthatatlan nyavalyáitól. Mostanság a rezveratrol járja. Ez az anyag az ún. „francia paradoxon” egyik szereplője, amelynek lényege: a borivó népeknek mintha kevéssé ártana a stressz, az egészségtelen táplálkozás, az elhízás.

A vörösborban megtalálható rezveratrollal számos vizsgálatot, állatkísérletet végeztek, ám mindezidáig humán adata nem volt a tudománynak, így aztán gyártását elsősorban üzleti megfontolások alapján végezték – végzik világszerte.

Így volt ez egészen a közelmúltig, amikor is Pécsett lefolytatták a világ első humán klinikai vizsgálatát az ígéretes hatóanyaggal.

A Tudományegyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai Centrumában Dr. Brasnyó Pál vezette a vizsgálatokat.

Állatkísérletes modellek már igazolták, hogy a cukorbeteg kísérleti állatoknál a rezveratrol javította a vércukorháztartást, és a rendkívül káros, úgynevezett oxidatív stresszt – a „szabadgyökös” károsodásokat – is csökkentette. Tényleg elsők voltunk, mert embereken végzett vizsgálat nem történt eddig – jelentette ki dr. Brasnyó. Kapszulában kapták a betegek a rezveratrolt, kétszer 5 mg-ot, úgynevezett „kettős vak” placebo-kontrollal: a betegeink fele kapott hatóanyagot, a másik fele csak hatóanyag nélkülit, ún. placebót szedett. Attól volt „kettős vak”, hogy sem a beteg, sem mi, közvetlen vizsgálóorvosok nem tudtuk, ki mit kapott. Volt egy harmadik csoport a Biokémiai Intézetben, ők adták ki a kapszulákat – viszont ők nem ismerték a betegeket. Így nem befolyásolta semmi sem a vizsgálót, sem a beteget – magyarázza az eljárást dr. Brasnyó Pál, majd hozzáteszi: a betegek egytől egyig kettes típusú cukorbetegek voltak. Ezt időskori cukorbetegségnek is szokták nevezni, de ma már civilizációs betegségként is emlegetik.

Mint minden gyógyszerből, úgy a gyógyhatású készítményből is meg kell találni az optimális dózist. Esetünkben tehát az is fontos tapasztalat, hogy egy relatíve alacsony mennyiség is hatékonynak bizonyult. Ez alátámasztja azt is, hogy a rezveratrol nem csak önmagában, mint antioxidáns, hanem mint egy speciális, jelátvitelt befolyásoló molekula is működik.

Dr. Mészáros László biokémikus a rezveratrol világszerte számon tartott kutatója – és mivel a különlegesen nagy tisztaságú rezveratrolt ő biztosította, egyik főszereplőjévé vált a világ első humán klinikai vizsgálatának. – A méltán híres, amerikai Mayo Klinika belgyógyászati osztályának vezetője, dr. Breant Bauer szerint a rezveratrol a legjobb dolog, ami az utóbbi években az emberrel történt – foglalja össze a lényeget a neves biokémikus. Az, hogy a rezveratrol kettes diabéteszben használható, nagyon jó - mondja Mészáros doktor. - De ami a pécsi, immár humánvizsgálatban engem még inkább lelkesít: oxidatív stresszben is működik. Függetlenül attól, hogy a rezvaratrol gyökfogó – vagyis egy molekula képes egy szabadgyököt eliminálni, azaz reakcióba lép és a szabadgyöknek annyi –, mi kiszámoltuk, hogy viszonylag kevés rezveratrol-molekula nagyon-nagyon sok szabadgyököt tud eltüntetni.

Forrás: Pécsi Újság
 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtartunk.blog.hu/api/trackback/id/tr342645839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása