A tudomány mai állása

„ Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták.” Charles H. Duell, az amerikai találmányi hivatal vezetője 1899. Vagy mégsem? Hírek, érdekességek a tudomány és a technika világából, avagy hol is tartunk a fejlődésben.

Friss topikok

A jövő energiája: Az ITER projekt - 2. rész

2010.11.07. 13:19 | hlynur | 1 komment

Címkék: fúziós energia iter

Tokamak technológia

A fúzió beindulásához a tríciumot és a deutériumot 150 millió ºC-ra kell hevíteni. Ennek eredményeként magas hőmérsékletű "elektromos töltésű gáz" jön létre, amelyet plazmának hívnak. A folyamatos energiatermeléshez a plazmát erős mágneses térrel kell elszigetelni, felhevíteni és összetartani.
Az ITER kísérlet lelke a világ legnagyobb tokamak berendezése lesz. A tokamak egy tórusz, azaz gyűrű alakú berendezés - valójában egy önmagába záródó cső. Az első tokamakot Moszkvában építették az 1960-as években, és kifejezetten arra tervezték, hogy ötletes, de bonyolult technológiákat alkalmazva mágneses ketrecként körbezárja a nagyenergiájú plazmát.

Az ITER-en innen...

Az ITER egy olyan tokamak lesz, amely 500 millió watt (MW) fúziós energiát lesz képes 10 percig folyamatosan előállítani. Harmincszor nagyobb teljesítményű lesz, mint a JET berendezés, és közel akkora, mint a jövőbeni kereskedelmi erőművek. A tudósok az ITER program keretén belül tudják majd először tanulmányozni az úgynevezett égő plazma fizikáját - olyan plazmáét, amelyet túlnyomórészt a belső fúziós reakciók hevítenek, nem pedig külső hőforrás. A projekt bemutatja és tökéletesíti azokat a kulcsfontosságú technológiákat, amelyek a fúzió, mint biztonságos és környezetbarát energiaforrás fejlesztéséhez szükségesek.
Az ITER alapozza meg egy későbbi elektromos áramot termelő demonstrációs erőmű megalkotását. Ez a magfúziós energiához vezető következő fontos lépés.
Az ITER kísérlet tízszer annyi energiát termel majd, mint amennyi a hidrogén plazma előállításához és hevítéséhez szükséges. A kísérlet során tesztelni fogják a majdani valódi erőművekben szükséges fűtési, ellenőrző, diagnosztikai valamint távkarbantartó rendszereket. Az ITER emellett a plazma utántöltésére és a szennyeződések kivonására szolgáló rendszereket is tesztelni fogja.


… és túl

Az ITER-ben tesztelt alkatrészek többségét a demonstrációs erőműben (DEMO) fogják használni. Az ITER-rel egyidejűleg fúziós reaktorokban használatos anyagok kutatására szolgáló programok is indulnak, melyek hozzájárulnak a DEMO-ban, valamint az első kereskedelmi erőművekben szükséges műszaki megoldásokhoz.

Az ITER Cadarache-ban

Az ITER erőmű európai helyszínen, a dél-franciaországi Cadarache-ban épül fel. A Cadarache-i helyszín már most is a Francia Atomenergia Bizottság energiakutatási központjaként szolgál. Az ITER program európai főhadiszállása a spanyolországi Barcelonában lesz.

Az ITER-t úgy tervezték, hogy a résztvevő országok bármelyikének területén felépülhessen. Az erőmű végleges tervében szerepelnek azok az elvárások, amelyeknek bármely ITER helyszínnek eleget kell tennie. Sok vita után Cadarache-t választották az utolsó rostán átjutott négy lehetséges jelölt közül. A telephely kb. 40 hektárnyi területet ölel fel, további 30 hektár használható átmenetileg az építkezési szakaszban. Az ITER helyszín követelményei közé tartozik a 450 MW-os hűtési kapacitás és a 120 MW-ig terjedő elektromos áramforrás.

Az építkezési szakasz elkezdődött és ha minden jól megy, 2019-ben kigyúl az első ITER plazma.

 forrás: ec.europa.eu

A bejegyzés trackback címe:

https://holtartunk.blog.hu/api/trackback/id/tr652430298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása