A tudomány mai állása

„ Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták.” Charles H. Duell, az amerikai találmányi hivatal vezetője 1899. Vagy mégsem? Hírek, érdekességek a tudomány és a technika világából, avagy hol is tartunk a fejlődésben.

Friss topikok

ReWalk: kerekesszék helyett robotnadrág

2010.12.09. 17:00 | hlynur | Szólj hozzá!

Címkék: orvostudomány exoskeleton

Januárban, éveken át végzett izraeli és Egyesült Államokbeli klinikai vizsgálatok után, kereskedelmi forgalomba kerül a kerekesszék új alternatívája, amelyet januártól vásárolhatnak meg a világ különböző részein működő rehabilitációs központok. A Washington Post szerint az eszköz – az úgynevezett „robotnadrág" – érzékelők és motorok segítségével lehetővé teszi, hogy mozgásképtelenné vált emberek álljanak, menjenek, vagy akár lépcsőt is járjanak.

A fejlesztés négy évig tartott, az ötlet pedig igencsak inspiráló körülmények között született: a készülék feltalálója, Amit Goffer izraeli mérnök – közlekedési baleset folytán – mozgásképtelenségre kárhoztatva kezdett el töprengeni azon, hogyan változtathatja a helyét valaki, aki sem mások segítségét, sem a klasszikus eszközöket nem akarja vagy tudja igénybe venni.

Az idea kivitelezésére Goffer céget alapított: a high-tech járógépet ma az Argo Medical Technologies Inc. forgalmazza. A vállalkozásban több robotikai és orvosi exoskeletonokat gyártó cég működik együtt. [Exoskeleton: az emberi testet magába foglaló teherhordó-helyváltoztató szerkezet, ’külső csontváz’.

A „ReWalk"-nak elnevezett berendezés segíthet a paraplégiásoknak (alsótesti és alsóvégtag-bénulásban szenvedőknek) felállni és járni: ehhez előre kell hajolniuk, felső testüket pedig különböző irányokba kell mozdítaniuk. A ReWalk felhasználóinak a biztonság kedvéért mankót is kell használniuk.

A ruhán kívül viselt 16 kilogrammos berendezést mozgásérzékelőkkel ellátott lábmerevítők és motoros ízületek alkotják, amelyek a felsőtest mozgásaira és egyensúly-változásaira reagálnak. Az eszközt hevederek rögzítik a páciens derekára és vállaira, hátizsákjában pedig a „fedélzeti számítógép" és a 3,5 órás üzemhez elegendő áramforrás kapott helyet.

Működése során – mint a Washington Post írja – fémes hangokat produkál, „akárcsak a ’80-as évek kultuszfilmjének hőse, a Robotzsaru". „A ReWalk ember/gép-berendezés" – szögezi le Oren Tamari, az Argo ügyvezetője. „A gép önmaga nem tud járni, ahogyan a felhasználó sem. Csak együtt képesek erre."

Állítása szerint a mintegy 100 ezer dollárba [20 millió forintba] kerülő berendezés használata elejét veheti bizonyos igen költséges komplikációknak, amelyek a járóképtelen embereknél gyakran kialakulhatnak: decubitus-szerű sérülések, húgy-ivarszervi, keringési és szív,- illetve keringési zavarok.

A Washington Post cikkírója úgy ítéli, az eszköz kedvező piaci fogadtatásra számíthat, jelenleg fellendülés érzékelhető az efféle berendezések forgalmában.

A Sunnivale-i (Kalifornia) Tibion Corp egy, a ReWalkhoz meglehetősen hasonló készüléket reklámoz – a „Bionic Leg-et" [azaz ’bionikus lábat’] – amely azonban az agyi katasztrófák áldozatait hivatott segíteni, az izlandi Ossur pedig meghajtott térdprotézist készít amputáltak mozgásának megkönnyítésére. A ReWalknak is meg kell meg majd küzdenie bizonyos konkurenciával, a múlt hónapban ugyanis hírül adták kaliforniai Berkeley Bionics termékének, az eLEGS [’e-lábaknak’] elkészültét, amelynek egy meghatározott kontingensét 2011 második felében hozzák forgalomba. Ez is exoskeleton, klinikai tesztjei a jövő év elején kezdődnek rehabilitációs klinikákon.
 

Teljesen robotizált, joystick-vezérlésű egységet alkotott meg az új-zélandi Rex Bionics – ahogyan más cégek is forgalmazzák a fizikai teljesítmény fokozásának elektronikus-mechanikai eszközeit.
A nyaktól lefelé mozgásképtelen Goffer maga nem veheti hasznát találmányának, mert a ReWalk felhasználóinak kezüket és vállukat is mozgatniuk kell, nem beszélve a mankók markolásáról. A cég azonban nem éri be a ReWalk által jelenleg kínált lehetőségeikkel: a következő változatot kvadriplégiásoknak fejlesztik, akik, ahogyan Goffer, sem lábukat, sem karjukat nem képesek mozgatni.

Az első felhasználók szerint a járógép haszna „több, mint fizikai" – a sérültek számára egyéni, fegyveres erők számára kollektív lelki-morális támaszt is jelenthet. [A ReWalkot már az Óvilágban, a Düsseldorfiban rendezett novemberi Medica kiállításon is bemutatták.]
 

 

 

weborvos

A bejegyzés trackback címe:

https://holtartunk.blog.hu/api/trackback/id/tr922504754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása