A tudomány mai állása

„ Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták.” Charles H. Duell, az amerikai találmányi hivatal vezetője 1899. Vagy mégsem? Hírek, érdekességek a tudomány és a technika világából, avagy hol is tartunk a fejlődésben.

Friss topikok

Elérhető közelségben a láthatatlanság?

2010.11.06. 01:16 | hlynur | Szólj hozzá!

Újabb lépés a valódi láthatatlanság felé vezető úton: láthatatlan repülőgépek, láthatatlanná tevő köpönyegek vagy testpáncél is valóvá válhat, hála egy új ötletnek. 

A skóciai St Andrews Egyetem kutatói olyan ötlettel álltak elő, amely újra előremozdíthatja a láthatatlanságot kölcsönző ruhadarabok ügyét. Már most léteznek olyan meta-anyagok, amelyek képesek a hosszú hullámhosszú elektromágneses sugárzás elől elrejteni a körbevett tárgyakat.

Ezek azonban csak tetrahertzes és infravörös-közeli tartományokban működnek. Ahhoz, hogy a kisebb hullámhosszú látható fény elől is láthatatlanná tegyünk bármit, a meta-anyagokat sokkal kisebb építőelemekből kell összerakni, meta-atomokból. Ilyen anyagokat már alkottak, de eleddig volt egy bökkenő.

Ez pedig az, hogy csupán teljesen merev meta-anyagok felszínén sikerült őket előállítani. Így hát az olyan, ruganyosságot kívánó felhasználásra, mint az előbb említett láthatatlanná tevő ruhák, teljességgel alkalmatlanok voltak.

A skót egyetem kutatói pofonegyszerűnek tűnő megoldást találtak a problémára: sikerült egy új módszer segítségével eltávolítani a meta-atomokat a meta-anyag ágyról. A kutatók elmondása szerint amennyiben pedig ezen atomokat rétegekben egymásra pakolják, flexibilis anyagot kaphatnak végtermékként. A jelenlegi prototípus a 620 nanométeres tartományban (narancssárga) működik még csak.

Az új anyag – amelyet metaflex névre kereszteltek – alkalmazási területe ráadásul nem csak az ellenkező nem öltözőjébe való belopakodást segítené. A kutatást vezető Dr. Andrea Di Falco elmondása szerint például sokkal jobb kontaktlencséket, nagyítókat és mikroszkópokat lehetne gyártani, hála az anyagból kreálható szuperlencséknek.
 

 

forrás: technet.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://holtartunk.blog.hu/api/trackback/id/tr112427016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása