A tudomány mai állása

„ Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták.” Charles H. Duell, az amerikai találmányi hivatal vezetője 1899. Vagy mégsem? Hírek, érdekességek a tudomány és a technika világából, avagy hol is tartunk a fejlődésben.

Friss topikok

Őssejtből növesztettek egérfogakat

2011.07.13. 12:03 | hlynur | Szólj hozzá!

Címkék: orvostudomány fogászat őssejtek

Megfelelő csírasejtek kiválasztásával működőképes új fogakat lehet növeszteni. A módszert még csak egereken próbálták ki.

Működőképes fogakat növesztettek egér-őssejtekből a Tokiói Egyetem kutatói Tszudzsi Takasi professzor vezetésével. Az egerek őrlőfogaiból kétféle őssejtet vettek, amelyeket öntőformában növesztettek, hogy szabályozzák a leendő fogak hosszát és alakját.

Az egyhónapos eger alsó állkapcsába beültetett fogak körülbelül 40 nap alatt kapcsolódtak össze a környező szövetekkel és a csontokkal. Az új fogakba az idegrostok is beépültek. A rágcsálók az új fogakkal teljesen normálisan tudtak harapni és rágni. "Az őssejtekből létrehozott fogak teljesen működőképesnek bizonyultak" - hangsúlyozta Osima Maszamicu, az egyetem docense.

Tszudzsi Takasi arra mutatott rá, hogy helyreállító terápia során milyen fontos a megfelelő csírasejtek kiválasztása. Az egerek esetében azért sikerült működőképes fogakat létrehozni, mert a rágcsálók moláris fogaiból vették ki az alkalmazott őssejteket. Ezekből fejlődött ki a fogzománc, a dentin, a fogbél, valamint a fogcement.

A kutatók reményei szerint kísérleteik egy újabb lépéssel visznek közelebb emberi szervek megalkotásához, amelyeket a páciens saját őssejtjei felhasználásával növesztenek majd.

index 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtartunk.blog.hu/api/trackback/id/tr663063077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása