A tudomány mai állása

„ Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták.” Charles H. Duell, az amerikai találmányi hivatal vezetője 1899. Vagy mégsem? Hírek, érdekességek a tudomány és a technika világából, avagy hol is tartunk a fejlődésben.

Friss topikok

Bemutatták az első Orion űrhajót

2011.03.24. 12:28 | hlynur | Szólj hozzá!

Címkék: űrkutatás

A Holdra szállást megcélzó Constellation program részeként vágtak bele az űrhajó fejlesztésébe, de ezt a programot leállították, és a NASA egyszerű csapatmentő járművé akarta degradálni az Oriont. A gyártó azonban nem változtatott a terveken. 2016-ban űrbe indulhat a modern jármű.

Barack Obama kormánya 2010-ben leállította a Constellation programot, amellyel megint amerikai űrhajósokat juttattak volna a Holdra. E program keretében kezdték el az Orion űrhajó és az Ares-1 hordozórakéta fejlesztését, és a NASA a kormányzati döntést követően sem állította le a munkát. Obama azt kérte a NASA-tól, hogy inkább az aszteroidák és a Mars legyen a célpont.

Egy jelentés szerint az amerikai űrhivatal egyszerűen csapatmentő járművé fokozta volna le az Oriont, de a gyártónak, a Lockheed Martinnak egészen más tervei voltak. Kedden bemutatta az űrhajó első példányát, ami sokkal több, mint egy mentőhajó. Az Orion elég robusztus ahhoz, hogy eleget tegyen a kormányzat célkitűzésének, és biztonságban eljuttasson embereket az aszteroidákra vagy a Marshoz.

Az Orionban van egy modul a legénységnek és a rakománynak, van egy szervizmodul a hajtóműnek és az áramellátásnak. A kilövésmegszakító rendszer pedig biztonságba helyezi a kapszulát, ha gond van a rakétával. Az űrhajóhoz tartozik egy irányítóközpont is, amelyet a Lockheed saját költségén épített meg 35 millió dollárból.

Az űrhajónak szigorú teszteken kell bizonyítania, hogy valóban kibírja a szélsőséges űrbéli időjárást. Az első Föld körüli utazás 2013-ban lehet, és ha minden jól megy, 2016-ban üzembe állíthatják az első Oriont.

index.hu
 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtartunk.blog.hu/api/trackback/id/tr32767720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása