A tudomány mai állása

„ Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták.” Charles H. Duell, az amerikai találmányi hivatal vezetője 1899. Vagy mégsem? Hírek, érdekességek a tudomány és a technika világából, avagy hol is tartunk a fejlődésben.

Friss topikok

High-tech akku a napenergia tárolására

2010.11.22. 13:15 | hlynur | Szólj hozzá!

Címkék: energia

Egy német cég olyan új rendszert fejlesztett ki, amely kedvezőtlen időjárási feltételek mellett is képes teljes mértékben hasznosítani a szélkerekek és napkollektorok által termelt energiát. 

A környezetbarát energiaforrások nagy hátránya, hogy hatásfokuk az időjárás függvénye. Ha elborul az ég, besötétedik, vagy eláll a szél, akkor a napkollektorok és a szélkerekek teljesítménye nullára csökken. Máskor meg az a baj, hogy az általuk kedvező körülmények között termelt áramot nem tudják fogadni a kapacitásuk határán működő távvezetékek. Ezt a hátrányt küszöböli ki az itzehoei Dispatch Energy cég, amely a Fraunhofer Intézettel közösen modulokból álló high-tech akkumulátorrendszert fejlesztett ki - írta a Handelsblatt. Olyan családiház-tulajdonosokat céloznak meg vele, akik a házuk tetején lévő fotovoltaikus berendezésből nyert áramot nem kívánják betáplálni a kommunális vagy állami energiahálózatba, hanem saját otthonukban akarják hasznosítani.

Az új rendszer "lelkét" lítium-ion-polimer cellák képezik. A belőlük összeállított telepek hatásfoka 95 százalék (tehát a napkollektorból nyert energiának mindössze 5 százaléka vész el tárolás során), és a gyártó húszévi működést garantál rájuk. A cég 2011 nyarán kezdi meg az új telepek sorozatgyártását. Németországban erőteljes állami támogatásban részesül a megújuló forrásokból nyerhető energia termelése: ennek - no meg a kedvező adottságoknak is - köszönhetően a szeles északi vidékeken elsősorban hatalmas szélkerék-parkok hasznosítják a levegő áramlásának energiáját. A közhiedelemmel ellentétben a német síkságon, illetve Schleswig-Holstein egyes tájain ugyanolyan magas a napsütéses órák száma, mint a naposabban tartott dél-németországi régióban. 

 

hvg.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtartunk.blog.hu/api/trackback/id/tr552465396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása