A tudomány mai állása

„ Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták.” Charles H. Duell, az amerikai találmányi hivatal vezetője 1899. Vagy mégsem? Hírek, érdekességek a tudomány és a technika világából, avagy hol is tartunk a fejlődésben.

Friss topikok

Nyomtassunk űrállomást

2010.11.16. 02:02 | hlynur | Szólj hozzá!

Címkék: űrkutatás

Miért gyártanánk egy űrállomás alkatrészeit a Földön, ha végül az űrben használjuk fel őket? És miért kell egyáltalán gyártani, ha nyomtatni is lehet?

Ezeket a kérdéseket tette fel a Made in Space nevű cég egyik alapítója, Jason Dunn az űripar képviselői számára Space Manufacturing címmel rendezett konferencián. Dunn a 3D-s nyomtatók Föld körüli pályán történő alkalmazásában látja a költségek csökkentésének hatékony módját. "Logikus, hogy amit az űrbe szánunk, az az űrben készüljön el" - nyilatkozta Dunn. Később azután, ha technológia beválik, a Holdon vagy a Marson is nyomtatók segíthetik a kolóniák felépítését.

 

Pénzt és időt takaríthatunk meg

 

A nyomtatással hozzávetőleg 30 százalékkal csökkenthető az alkotóelemek tömege a Made in Space szakemberei szerint, mivel azoknak már nem kell kibírniuk a kilövéssel járó óriási megterhelést, arról nem is beszélve, hogy a nyersanyagot helytakarékosabban lehet az űrbe juttatni, mint a készterméket. Egy esetleges meghibásodás esetén pedig a szükséges alkatrészek helyben előállíthatók, ahelyett, hogy hosszas előkészítés után a Földről juttatják fel őket az űrállomásra.

 

A következő lépésben a vállalat különböző nyomtatókat fog tesztelni a súlytalanságban. Ha a tesztek sikeresek, jöhet a végső próba az űrben, talán éppen a Nemzetközi Űrállomáson.

 

space.com

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtartunk.blog.hu/api/trackback/id/tr282451538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása