A tudomány mai állása

„ Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták.” Charles H. Duell, az amerikai találmányi hivatal vezetője 1899. Vagy mégsem? Hírek, érdekességek a tudomány és a technika világából, avagy hol is tartunk a fejlődésben.

Friss topikok

Élő anyag az áramkörben

2010.11.16. 20:20 | hlynur | Szólj hozzá!

Címkék: it

Az élő anyagok elektronikában való felhasználásáról már a neves lengyel író, Stanislaw Lem is írt 45-50 évvel ezelőtt, de a kutatók nem találtak elég stabil molekulákat - mostanáig. A közelmúltban sikerült olyan makromolekulát találni, amely hosszú időn keresztül nem bomlik le, és fel tudták használni áramkörök építésére. Az elért kapcsolási sebesség három nagyságrenddel gyorsabb, mint amire a mai szilícium alapú csúcstechnológia képes! Erről, illetve az élővilágban kialakuló hierarchikus szerveződésekről is hallgathattak előadásokat az érdeklődők azon a budapesti rendezvényen, amely a fizika és a biológiai kapcsolatáról szólt. 

Hogyan segíthet a biológia az információtechnikának - ezt mutatta be előadásában az MTA Szegedi Biológiai Központjában kutató Dér András. Mint azt a fizikus elmondta: a híres lengyel sci-fi író, Stanislaw Lem már az 1960-as években elgondolkodott azon, hogyan lehetne az élő anyagot az elektronika szolgálatába állítani. - Mivel a számítástechnika elemek miniatürizálása a jelenlegi szilícium alapú félvezető technológiával nem folyhat a végtelenségig, elkerülhetetlen, hogy a kutatók új eljárásokat dolgozzanak ki az információs rendszerek kapacitásának további növelésére - mondta az MTA doktora, aki úgy véli: a biológiai makromolekulák önszerveződési képessége lehetővé teszi az elektronikában történő felhasználásukat. Ennek egyik akadálya lehet, hogy a legtöbb biológiai anyag hosszú távon nem stabil.

A közelmúltban azonban a kutatóknak sikerült egy olyan makromolekulát találniuk, amely nagyon hosszú időn keresztül sem bomlik le. - A bakteriorodopszin fény hatására megváltoztatja a szerkezetét, tehát gyakorlatilag különböző hullámhosszúságú fénnyel programozható - mondta Dér András. Használható-e a bakteriorodopszin intergált áramkörökben? A fizikus véleménye szerint igen. - Fénnyel megvilágítva megváltozik a molekula törésmutatója, és ez elegendő nagyságú változás ahhoz, hogy áramkörök építésére fel lehessen használni. A bakteriorodopszinnal sikerült a kutatóknak másfél pikoszekundumos kapcsolási sebességet elérni, amely három nagyságrenddel gyorsabb, mint amire a mai szilícium alapú csúcstechnológia képes. - A jelenlegi bíztató adatok alapján úgy véljük, a bakteriorodopszin egyik ígéretes alternatívája lehet a félvezető áramköröknek - mondta a fizikus.
 

 

forrás: vilagtudomany.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://holtartunk.blog.hu/api/trackback/id/tr12453343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása