A tudomány mai állása

„ Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták.” Charles H. Duell, az amerikai találmányi hivatal vezetője 1899. Vagy mégsem? Hírek, érdekességek a tudomány és a technika világából, avagy hol is tartunk a fejlődésben.

Friss topikok

Peptidek regenerálhatják a fogainka

2011.09.05. 16:31 | hlynur | Szólj hozzá!

Címkék: orvostudomány fogászat

Ha csak a Leeds Egyetem kutatóin múlik, akkor a fogorvosok hamarosan egy új, fájdalom mentes módszerrel vehetik fel a harcot a fogszuvasodás ellen, ami visszafordítja a savak támadása során elszenvedett károsodásokat, újjá varázsolva a fogat, fúrás és tömés nélkül.

A fogszuvasodás jellemzően a foglepedékben található baktériumok savtermelésével kezdődik, feloldva a fog ásványait, mikroszkopikus lyuk alakulnak ki. A szuvasodási folyamat előrehaladtával ezek a mikropórusok egyre nagyobb számban és méretben vannak jelen, ami a fog betöméséhez, vagy kihúzásához vezet.

A Leeds Egyetem kutatói azonban azt állítják, sikerült kifejleszteniük egy forradalmian új módszert a fogszuvasodás első jeleinek kezelésére. Megoldásuk egy peptid alapú folyadék, amivel a fog felszínét ecsetelik. A peptid stimulálja a károsodott fog regenerálódását. "Ez túl jól hangozhat ahhoz, hogy igaz legyen, mi azonban valóban segítünk a savak által károsodott fogaknak önmaguk regenerálásában. Ez egy teljesen természetes, műtéti beavatkozás nélküli folyamat, ami még csak fájdalommal sem jár" - nyilatkozott Jennifer Kirkham professzor, az új technika kifejlesztését vezető kutató.

A folyadékot az egyetem kémia tanszékének hallgatói kísérletezték ki dr. Amalia Aggeli vezetésével. Alapja a P 11-4 peptid, ami adott körülmények között rostokká áll össze. A fogon alkalmazva a folyadék beszivárog a mikropórusokba, majd spontán egy zselévé alakul. Ez a zselé biztosítja a kalcium megkötéséhez szükséges vázat, belülről regenerálva a fog ásványát, egy természetes és fájdalommentes gyógyulást eredményezve. Hasonló megoldásról már egy évvel ezelőtt is beszámoltunk, a szintén peptiden alapuló eljárást egy francia intézet kísérletezte ki és rágcsálókon tesztelte.

A brit megoldás nemrég került ki a laboratórium falai közül, és felnőtt emberek egy kis csoportján is tesztelték, akiknél a fogorvos észlelte a fogszuvasodás kezdeti jeleit. A kis számú alannyal végzett kísérlet azt bizonyítja, hogy a P 11-4 képes visszafordítani a károsodást és regenerálja a fogszöveteket. "Tesztünk eredményei eddig rendkívül biztatóak" - írják a kutatók. "Ha ugyanezeket az eredményeket egy nagyobb csoporton is meg tudjuk ismételni, akkor kétségkívül két vagy három év alatt ez a technika elterjedhet a fogászok körében, akik napi gyakorlatként alkalmazhatják"

sg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://holtartunk.blog.hu/api/trackback/id/tr703204435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása