A tudomány mai állása

„ Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták.” Charles H. Duell, az amerikai találmányi hivatal vezetője 1899. Vagy mégsem? Hírek, érdekességek a tudomány és a technika világából, avagy hol is tartunk a fejlődésben.

Friss topikok

Írja meg a számítógép a drivert!

2011.06.10. 21:40 | hlynur | Szólj hozzá!

Címkék: mi

Az Intel szakértői egy olyan számítógépes algoritmuson dolgoznak, ami a játékelméletet felhasználva alkotná meg a tökéletes drivert. Jól haladnak, de van még munka.

A Vista azért jelentett hatalmas szívást a Microsoftnak és a felhasználóknak is, mert az alapoktól írta újra azt, amit addig a Windowsról gondoltunk. Redmondban ugyanis meglepő módon elolvassák azokat a hibajelentéseket, amiket a gép szokott hazaküldeni, amikor összeomlik a rendszer, és ezekből tisztán látszott, hogy a bajt legtöbbször a nem megfelelően megírt driverek okozták. A Microsoft új, szigorúbb rendszert vezetett be, aminek az lett a következménye, hogy számos régebbi eszköz nem működött Vista alatt, jött tehát az anyázás meg a mérsékelt piaci siker.

Kitaposott úton

A Windows 7-nek már egyszerűbb dolga volt, mert egyrészt a gyártók megtanultak a Vista előírásainak megfelelően drivereket írni, másrészt meg a premier időpontjára már nagyjából kikoptak azok a régebbi alkatrészek, amiket a Vista bemutatásakor még javában használtak, és amiknek a frissítéséről már senki sem gondoskodott. Az eredmény? A Vistának alig 10 százalékos a piaci részesedése, a Windows 7-nek meg 26. Igaz, a tízéves XP-nek meg 52.

A probléma tehát kezelve lett és a Microsoft is túlélte az átállást, de a driverek a szigorúbb előírás ellenére is képesek a mai napig hibázni, ami a gép instabilitásához vezet. Éppen ezért az Intel hosszas gondolkozás után arra jutott, hogy az ember egyszerűen képtelen megbízható meghajtót készíteni, ezért ki is kéne hagyni őt annak a megírásából: végezze el a gép a piszkos munkát.

A vállalat minden évben megrendezi Kaliforniában a Research@Intel-t (két éve mi is ott voltunk rajta), ahol számtalan érdekes, kísérleti stádiumban lévő újdonságot mutatnak be, és Arun Raghunath projektje kétségkívül megérdemli a figyelmet. A mérnök szerint ugyanis a gép által írt driver megvalósítható. "A meghajtó írása alapvetően arról szól, hogy az operációs rendszer parancsait lefordítjuk az eszköz számára is érthető nyelvre. Ez a programozók szempontjából azt jelenti, hogy tökéletesen kell ismerni az operációs rendszereket és a hardvert is".

De nemcsak ez a gond: "problémát jelent sokszor a specifikációk értelmezése is, ami számtalan félreértéshez, így aztán bizonytalan működéshez vezet" - mondta Raghunath, majd hozzátette, hogy ez a driverek hibáinak legfőbb oka.

Input kell

A mérnök szerint az új módszerhez a legfontosabb a megfelelő specifikáció beszerzése az operációs rendszerhez és az eszközhöz is. "A célunk ugyanis egy olyan program megírása, ami a specifikációkat átnézve maga hozza létre a megfelelő drivert".

A csapat a már meglévő nyelvezetet, kifejezéseket akarja használni és nem tervez valamelyik új nyelvvel. "Pont az a lényeg, hogy emberi oldalról ne kelljen újratanulni semmit, ami további hibákhoz vezetne. A hardverfejletszők által használt nyelvet akarjuk használni".

Raghunath a megfelelő algoritmuson dolgozik, amihez a játékelméletet is fel kívánja használni. A szakértő ugyanis úgy tekint a driverre, mint az egyik játékosra, az operációs rendszerre meg mint a másikra. "Amikor a driver valamilyen irányba elmozdul, az operációs rendszer megpróbálja egy másik irányba mozdítani. Éppen ezért a győztes stratégia a meghajtó számára az, ha arra indul el, amerre nem kell az operációs rendszer hatásaitól tartania, amerre nem ütközik ellenállásba" - mondta.

A driver megírása innentől kezdve már gyerekjátéknak tűnik: csak csokorba szedik azokat a lépéseket, amiket a driver ellenállás nélkül tudott megtenni, hiszen ezekkel tud majd jól együttműködni az eszköz és az operációs rendszer.

Mint a karikacsapás

A dolog szépsége, hogy az tökéletesen platformfüggetlen. A fejlesztők szerint ha már megvan az eszköz, például a nyomtató specifikációja, lényegében mindegy, hogy Linux-szal vagy Windows-zal, esetleg az OS X valamelyik verziójával akarjuk kompatibilissé tenni, a program lejátssza a kis meccseit és készen is van a driver. Innentől minden megy, mint a karikacsapás.

"Az eszközgyártóktól ez szinte semmilyen energiát nem követel majd, legfeljebb, hogy egy kicsit segítőkészek legyenek. Odaadják a partnernek az eszköz specifikációját, az lefuttatja a programot, és olyan rendszereket tudnak majd eladni, aminek a komponensei lényegében tökéletesen egymásra vannak hangolva" - mondta Raghunath, aki azért elismerte, hogy a szokásos információnál valamivel többre van szükség. "A programnak senki sem magyarázza el a helyes működést, azt magának kell kitalálnia, amihez információra van szükség, de nem kell minden fejlesztési titkot kiadni, így bízunk abban, hogy a partnerek támogatni fogják az elképzelést".

index

A bejegyzés trackback címe:

https://holtartunk.blog.hu/api/trackback/id/tr932974116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása