A tudomány mai állása

„ Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták.” Charles H. Duell, az amerikai találmányi hivatal vezetője 1899. Vagy mégsem? Hírek, érdekességek a tudomány és a technika világából, avagy hol is tartunk a fejlődésben.

Friss topikok

Kétoldali végtagbénulás után jár egy férfi

2011.05.20. 17:23 | hlynur | Szólj hozzá!

Címkék: orvostudomány

A világon először sikerült amerikai idegsebészeknek elérniük, hogy egy mindkét lábára megbénult férfi a gerince alsó szakaszába ültetett elektródákkal önállóan képes volt felállni, lábait mozgatni és segítséggel lépkedni. Susan Harkema, a 11 fős műtéti stáb vezetője áttörésként értékelte a történteket.

A most 25 éves Rob Summers, egykori baseballjátékos 2006-ban szenvedett balesetet, ami miatt mellkastól lefelé megbénult. Az úttörő műtét kipróbálására 26 hónappal ezelőtt önként jelentkezett. Ez a beavatkozás teljesen megváltoztatta az életemet - nyilatkozta most elragadtatottan Summers.

A páciens bénulását az okozta, hogy megsérültek a gerinccsatornájában futó idegek, melyek az agyba és onnan vissza az alsó végtagokba szállítják az elektromos impulzusokat. A műtét során a sebészek 16 elektródát helyeztek el a lumboszakrális (ágyék- és keresztcsontkörnyéki) gerincvelőbe, és összekötötték azokat az idegkötegekkel, amelyek a boka, a csípő, a térd és a lábujjak mozgását kontrollálják.

A beavatkozást követően rendszeresen elektromos árammal stimulálták az idegeket, mintha az agyból jött volna az inger: Summers naponta 250 percet gyakorolt, edzette izmait, mire a most bejelentett eredményt elérte.
 

index

A bejegyzés trackback címe:

https://holtartunk.blog.hu/api/trackback/id/tr802919649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása