A tudomány mai állása

„ Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták.” Charles H. Duell, az amerikai találmányi hivatal vezetője 1899. Vagy mégsem? Hírek, érdekességek a tudomány és a technika világából, avagy hol is tartunk a fejlődésben.

Friss topikok

Öngyógyító polimer a légierő szolgálatában

2011.01.27. 00:59 | hlynur | Szólj hozzá!

Címkék: anyagtudomány

A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetemen és a japán Kyushu Egyetemen végzett anyagkutatások során kifejlesztettek egy polimert, amely képes meggyógyítani magát újra és újra, ha ultraibolya sugárzásnak van kitéve. A tudósok régóta próbálkoznak hasonló anyagok létrehozásával.

A most létrehozott anyag felhasználható lehetne öngyógyító orvosi implantátumokban vagy akár járművekben: repülőgépekben például sokat javítana azok biztonságán.

Amikor ez a polimer eltörik, könnyen megjavítható bármiféle hőhatás, vagy ragasztó nélkül: uv-fény alatt egyszerűen csak össze kell illeszteni a darabokat. A kutatócsoport azt találta, hogy az anyagot akár ötször is darabokra törhetik, és újra összerakhatják, azt is kibírja. Úgy gondolják, a jövőben képesek lesznek olyan anyagot kifejleszteni, amit még több törést kibír majd.

A kísérleteket tiszta nitrogénlégkörben végezték, mert a polimer csak oxigénmentes környezetben képes megjavítani magát. A későbbi kutatások során szeretnének létrehozni normál légköri viszonyok között is öngyógyításra képes anyagot.

index
 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtartunk.blog.hu/api/trackback/id/tr162617062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása