A tudomány mai állása

„ Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták.” Charles H. Duell, az amerikai találmányi hivatal vezetője 1899. Vagy mégsem? Hírek, érdekességek a tudomány és a technika világából, avagy hol is tartunk a fejlődésben.

Friss topikok

A nagyok nagy tévedései

2010.12.30. 22:21 | hlynur | Szólj hozzá!

Az új év küszöbéhez közeledve mi lehetne stílusosabb, mint néhány meg nem valósult jóslat összegyűjtése? Íme hát a nagy emberek nagy melléfogásai:


''A számítástechnika elérte fejlődésének határait". (Neumann János, 1949)
 

"640 kilobájt mindenki számára elég kell, hogy legyen" (Bill Gates, 1981)
 

"Mindent , amit fel lehet találni, azt már feltalálták." (Charles H. Duell, z amerikai szabadalmi hivatal vezetője 1899)
 

"Még ezer évig nem fog repülni ember" (Wilbur Wright, a repülőgép későbbi feltalálója)
 

"Lehet, hogy az amerikaiaknak, szükségük van telefonra, de nekünk biztosan nincs. Bővében vagyunk a futároknak." (Sir William Preece, a Brit Postahivatal főmérnöke, 1876)
 

"Nem látom értelmét annak, hogy miért akarna bárki is egy komputert az otthonába" (Digital Equipment Corp, 1977)
 

"Elképzelhető, hogy a komputerek a jövőben nem nyomnak többet 1,5 tonnánál!!! " (Popular Mechanics magazin, 1949)
 

"Véleményem szerint a virágzó világpiacon akár 5 komputerre is lehet kereslet." (Thomas Watson, IBM, 1943)
 

"Ennek a telefonnak túl sok hátulütője van ahhoz, hogy kommunikációs felhasználását komolyan mérlegelni lehessen. Az eszköznek természetéből fakadóan nincs értéke a számunkra." (Western Union, belső emlékeztető 1876)
 

A kiváló amerikai csillagász, William H. Pickering a következőket írta: "A közönséges elme gyakran vizionál hatalmas repülő szerkezeteket, melyek az Atlanti-óceán felett szállnak, géptestükben modern gőzhajóinkhoz hasonlóan megszámlálhatatlanul sok utast szállítva... Nagy biztonsággal kijelenthetem, hogy mindez csupán fantazmagória, hiszen még ha a levegőbe is emelkedne egy ilyen masina, gyomrában egy-két utassal, a költségek olyan magasak lennének, hogy azt csak néhány kapitalista tudná megfizetni, ezeknek pedig már úgyis saját jachtjuk van."

1903-ban az amerikai fizikus, Albert Michelson a következőket mondta: "A fizika tudományának valamennyi fontosabb alapvető törvénye és tétele fel van már fedezve, és ezek a törvények olyan szilárdan megalapozottak, hogy még annak a lehetősége is rendkívül csekély, hogy valaha kiegészítésre szorulnak."

1902-ben H. G. Wells, a láthatatlan ember és a Világok harca című regények világhírű szerzője az alábbiakat írta: "Nem tudom másként elképzelni a tengeralattjárót, mint halálcsapdát, melyben az egész legénység megfullad, és a szerkezet a tenger fenekére süllyed."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtartunk.blog.hu/api/trackback/id/tr182549397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása