A tudomány mai állása

„ Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták.” Charles H. Duell, az amerikai találmányi hivatal vezetője 1899. Vagy mégsem? Hírek, érdekességek a tudomány és a technika világából, avagy hol is tartunk a fejlődésben.

Friss topikok

Mágneses impulzusokkal ölik meg a rákot

2010.12.07. 17:33 | hlynur | Szólj hozzá!

Címkék: rákkutatás orvostudomány nanotechnológia

Mágneses impulzusokat alkalmaznak annál az új technikánál, amelyben addig melegítik a vas-oxid szemcsékkel körülvett rákos sejteket, míg azok túlhevülnek és elpusztulnak.

Az apró vas-oxid szemcsékkel körülvett daganatsejtek mágneses mezőben felmelegszenek a rezgéstől, így szelektíven megölhetők. Az új technika segítségével kísérleti egerekben hat Celsius fokkal a normál testhőmérséklet fölé sikerült emelni a tumorsejtek hőmérsékletét, amelynél azok pusztulása már megkezdődik.

"Ha a rákos sejteket 43 Celsius fokra melegítik, megkezdődik pusztulásuk. A természetes testhőmérsékletünk 37 fok, így az általunk alkalmazott technikával el tudjuk érni ezt a határt" - magyarázta Sam Janes, a University College of London rákkutatója.

Az új technika lehetővé teszi majd, hogy a környező egészséges szövetek roncsolása nélkül vegyék célba és pusztítsák el hőkezeléssel a ráksejteket. A hipertermiával a kemoterápia és a sugárterápia mellékhatásai nélkül kezelhetők a daganatos betegek.

A technika alapvető eleme, hogy a mágneses mezőben rezgése miatt felhevülő vas-oxid nanorészecskéket őssejtek segítségével juttatják el a ráksejtekhez. Az úgynevezett mezenchimális őssejtek képesek megkeresni a daganatot, és beszűrődni abba.

"Nem vagyunk teljesen biztosak benne, miért teszik ezt, de azt tudjuk, hogy ezek az őssejtek részt vesznek a testben történő károsodások kijavításában, így lehetséges, hogy a ráksejtekből érkező jelekre válaszolnak" - tette hozzá Janes.

A kutatók az általuk kifejlesztett készülékkel laboratóriumban 60 Celsius fok körüli hőmérsékletre tudták felmelegíteni a vas-oxid nanoszemcséket tartalmazó sejteket. Bőrrákos egerekben pedig a daganatos sejtek hőmérsékletét 6 Celsius fokkal sikerült megemelniük.
 

 

index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://holtartunk.blog.hu/api/trackback/id/tr132500030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása