A tudomány mai állása

„ Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták.” Charles H. Duell, az amerikai találmányi hivatal vezetője 1899. Vagy mégsem? Hírek, érdekességek a tudomány és a technika világából, avagy hol is tartunk a fejlődésben.

Friss topikok

Elektronikus olvasókészülékek papírból

2010.11.28. 23:58 | hlynur | Szólj hozzá!

Címkék: it

A Cincinnati Egyetem professzora és csapata olyan papírt fejlesztettek ki, amely alkalmas arra, hogy az úgynevezett Electrowetting technológia hordozóanyaga lehessen.

Az új megoldásnak köszönhetően a jövőben az e-olvasók kijelzőin megjelenő anyagok teljesen olyan tapintású lesznek, mintha a felhasználó hagyományos papírt fogna a kezében. Mindez Andrew Steckl professzornak és kollégáinak köszönhető. A Cincinnati Egyetem kutatói ugyanis bebizonyították, hogy létre lehet hozni olyan anyagot, amelyből tapintásra a hagyományos újságpapírra teljesen hasonlító kijelzők készíthetők. "Az elektronikus papír egyik fő célja, hogy tényleg úgy nézzen ki és olyan érzést keltsen amikor kézbe vesszük, mintha egy valódi tintát tartalmazó papírt látnánk és fognánk meg" - hangsúlyozták Steckl és a csoportja tagjai az ACS Journal Applied Materials & Interfaces nevű szakmai folyóiratban megjelentetett összefoglaló cikkükben.

A szakember és kollégái számára egyértelmű volt, hogy egy olyan anyagot kell keresniük vagy kifejleszteniük, amelyik leginkább a hagyományos papírra hasonlít, de közben nem nélkülözi az üveg jellemzőit sem. A kijelzőtechnológiák közül az úgynevezett Electrowettingre esett a választásuk. A kutatási eredmények biztatóak.

"A megfelelő papír, eljárás és gyártási technika alkalmazásával olyan eredményt lehet elérni, mintha üveget használnák" - közölte Steckl. Mindez azt jelenti, hogy az Electrowetting technológiának köszönhetően akár színes mozgóképek is megjeleníthetők. A hosszútávú cél pedig olyan összegöngyölíthető, felhajtható színes képernyők kifejlesztése, amelyeket megérintve az az érzése támad az embereknek, hogy papírt fogna a kezében. A kutató szerint a technológia 3-5 éven belül jelenhet meg a piacon, ehhez azonban az kell, hogy megfelelő partnereket találjanak a program támogatására. Amennyiben ez sikerül, úgy az Electrowetting technológiájú kijelzők komoly konkurenseivé válhatnak a jelenleg az Amazon Kindle és más e-olvasókban használt E-Ink képernyőknek.

sg.hu
 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtartunk.blog.hu/api/trackback/id/tr592480136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása