A tudomány mai állása

„ Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták.” Charles H. Duell, az amerikai találmányi hivatal vezetője 1899. Vagy mégsem? Hírek, érdekességek a tudomány és a technika világából, avagy hol is tartunk a fejlődésben.

Friss topikok

Fiatalos bőr nanokrémmel

2010.11.25. 00:25 | hlynur | Szólj hozzá!

Címkék: orvostudomány nanotechnológia

Egy brit egyetemen olyan nanotechnológiás krémet dolgoztak ki, mely valóban segít visszaállítani a bőr kollagéntartalmát.

A bőr öregedésének gátlásához eddig is használtak kollagént. Az új krém azonban minden eddiginél hatékonyabban építi be az öregedő bőrbe a rugalmasságot visszaadó anyagot. A nanotechnológiás anyag neve Matrixyl, melyet már eddig is haszáltak a szépségiparban. Az új kétrétegű tapaszt Ian Hamley fejlesztette ki a Readingi Egyetemen az Egyesült Királyságban.

A krémet nanoméretű hosszú szénláncú és peptidmolekulák alkotják, melyeknek a végén öt aminosavmolekula található. A Matrixylben a lapos nanotechnológiai elrendezése a kulcs, mely a molekulákat két rétegben "fűződik" össze.

Az egyik sík megkönnyíti a kollegént kiépítését a bőrbe, a másik sík magát a hatóanyagot tartalmazza. A kutatók remélik, hogy a készítménynek a szépségiparon kívül a regeneratív orvoslásban is hasznát veszik majd.

Az új Matrixylt még nem próbálták ki az emberi bőrön, tényleges hatása még nem ismert. A tesztelés a jövőben várható.
 

hír24

A bejegyzés trackback címe:

https://holtartunk.blog.hu/api/trackback/id/tr852471692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása