A tudomány mai állása

„ Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták.” Charles H. Duell, az amerikai találmányi hivatal vezetője 1899. Vagy mégsem? Hírek, érdekességek a tudomány és a technika világából, avagy hol is tartunk a fejlődésben.

Friss topikok

A hideg a gyógyulás kulcsa?

2010.11.21. 00:55 | hlynur | Szólj hozzá!

Címkék: orvostudomány

Hirtelen szívhalál miatt végzett újraélesztést követően az agy károsodásának megelőzésére a beteget napokig 33 fokra lehűtik, de ezt egyéni megfigyelés alapján akár egy hétnél tovább is célszerű folytatni. Chicagóban az Amerikai Szív Szövetség e héten tartott tudományos ülésén a John Hopkins Orvosegyetem kutatói ismertették erre vonatkozó vizsgálatuk eredményeit.

Mind az Egyesült Államokban, mind az Európai Unióban évente csaknem félmillió ember fejezi be életét hirtelen szívhalál következtében. Az esetek egy részében a késedelem nélkül elkezdett újraélesztés eredményes lehet, főleg, ha a kezelést szakintézetben a legkorszerűbb módon folytatják.

A nemzetközi irányelvek az utóbbi részeként javasolják a test lehűtését, mert így a szövetek sejtjei, különösen az oxigénhiányra legérzékenyebb agysejtek, nem károsodnak és fokozatosan magukhoz térnek. Ennek megítélése azonban igen nehéz orvosi feladat. Amerikai szakemberek néhány hónapja hívták fel a figyelmet arra, hogy az orvosok általában alábecsülik az emberi agy gyógyulási képességét.

Hirtelen szívhalál után a gyógyulási képességet azonban jelentős mértékben növeli a test hűtése. Három tanulmány összesített adataiból az derült ki, hogy a hűtéssel is kezelt betegek agyműködése 55 százalékkal jobban tért vissza, mint az egyébként ugyanolyan figyelemmel ellátott többi betegé.

Nisha Chandra-Strobos és munkatársai 47 hirtelen szívhalál miatt klinikájukon kezelt beteg sorsát ismertették. A gyors, késedelem nélküli elsősegély, majd a rendkívül gondos, folyamatos ápolás eredményeként a hirtelen szívhalálból újraélesztett emberek fele otthonába távozhatott.

A kutatók azt tapasztalták, hogy több betegnek sikerült túlélnie a drámai eseményt azok közül, akiknél a kezelés során a test hűtése történt, mint abból a csoportból, akiknél a hagyományos ápolást folytatták. A test hűtését az évtizedekkel korábbról származó gyakorlat alapján általában legfeljebb három napig végzik. Ennek a vizsgálatnak legfontosabb tanulsága az, hogy ezt sokkal türelmesebben, lassabban célszerű befejezni.

"A betegek egyharmada csak egy hét után nyerte vissza eszméletét a hűtött csoportból, ezért a test hűtésének harmadik napon szokásos lezárása az esetek egy részében bizonyosan korai" - foglalta össze a vizsgálat eredményeit az előadó.


forrás: MTI
 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtartunk.blog.hu/api/trackback/id/tr162462270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása