A tudomány mai állása

„ Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták.” Charles H. Duell, az amerikai találmányi hivatal vezetője 1899. Vagy mégsem? Hírek, érdekességek a tudomány és a technika világából, avagy hol is tartunk a fejlődésben.

Friss topikok

10 éves lett Asimo

2010.11.20. 13:44 | hlynur | Szólj hozzá!

Címkék: robot

Nem nyírja le a füvet, nem tud felporszívózni, de már fut, futás közben kikerüli a mozgó akadályokat, lépcsőn jár, és arcokat ismer fel. Eddig jutott el a Honda emberszabású robotjának fejlesztésében az első tíz évben.

 

Október 31-én ünnepelte 10. születésnapját az egyik legismertebb humanoid robot, a Honda Asimo. A közel negyed százada, 1986-ban indult fejlesztés 14 év után hozta meg az első kézzel fogható eredményét, az Asimo robotot, amit azonban csak 2003-ban mutattak be Európában. A Honda Asimo kutatók, fejlesztők ezreit inspirálta arra, hogy az ember formájú robotok területén dolgozzanak.

A Honda Asimo megtanult stabilan járni, futni, változó meredekségű felületen járni, tárgyakat megfogni, azokat arrébb tenni, futás közben mozgó akadályokat kikerülni, lépcsőn járni, arcokat felismerni és egyszerű utasításokat végrehajtani. Ezek a képességek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az Asimo teljesíteni tudja a Honda által neki szánt küldetést.

A Honda célja ugyanis, hogy egy jól használható, általános célú emberszabású robotot fejlesszen ki, aminek első körben az idősek és mozgásukban egyéb módon korlátozott emberek lakáson belüli segítése lenne a feladata. Néhány évtizeden belül ugyanis Japánban és a nyugati világban az idősödő lakosság otthoni ellátása lesz az egyik legnagyobb probléma, amire a csökkenő születésszámok mellett valószínűleg már csak robotok segítségével fogunk tudni megoldást találni.
 

 

geeks.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://holtartunk.blog.hu/api/trackback/id/tr222461147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása