A tudomány mai állása

„ Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták.” Charles H. Duell, az amerikai találmányi hivatal vezetője 1899. Vagy mégsem? Hírek, érdekességek a tudomány és a technika világából, avagy hol is tartunk a fejlődésben.

Friss topikok

Elkészült az eddigi legintelligensebb robot

2010.11.19. 00:20 | hlynur | Szólj hozzá!

Címkék: robot mi

Az eddigi legtalpraesettebb, legtanulékonyabb robotot fejlesztették ki európai kutatók. ARMAR-III, az emberszabású robot a körülötte lévő tárgyakkal történő fizikai kontaktus során képes megtanulni, hogyan bánjon velük, s ezáltal komplex feladatokat tud végezni anélkül, hogy bonyolult adatbázisra kellene támaszkodnia. 

A robot működési elvét a "megtestesült kogníció" vagy a "kezével gondolkodó gép" címszavakkal aposztrofálják az ARMAR fejlesztői, az európai PACO-PLUS program kutatói. E kifejezések arra a kétirányú kommunikációra utalnak, amely a robot kezén és szemében elhelyezett érzékelői és vezérlő processzora között folyamatosan zajlik. Ennek segítségével az ARMAR olyan feladatokat képes elvégezni, amelyekre programozói nem készítették fel: a robot addig vizsgálgatja az ismeretlen tárgyat érzekelőivel, és tapogatja, mozgatja kezeivel, amíg a processzor számára megfelelő reprezentáció létre nem jön az adott dologról.

Az ARMAR megtanulta felismerni a konyhában található mindennapi tárgyakat, a különböző színű poharakat, tányérokat, müzlis dobozt. Képes ezekkel egyszerű műveleteket végrehajtani, például egy kiszemelt poharat a mosogatógépbe tenni. Egy példa a robot intelligenciájára: az ARMAR képes úgy megteríteni egy asztalt, hogy közben felismeri, útjába akadt egy pohár, ami akadályozza a munkában. Rájön, hogy a pohár mozdítható, és lelökné, ha ott maradna a terítés közben, ezért a műveletet csak azután folytatja, hogy a poharat odébb tette.
 

 


 

Az a mód, ahogyan mi, emberek felfedezzük a környezetünket, sok szempontból nagyon hasonló ARMAR viselkedéséhez, legalábbis ami a fizikai kontaktus és a reprezentáció kialakulásának viszonyát illeti. Hasonló ahhoz, ahogy a felnőttek irányítása alatt a kisgyermekek "kitapogatják" a körülöttük lévő világot.

 


 

Az Európai Bizottság által finanszírozott projekt célja kettős: egy olyan eszközt akartak létrehozni, amelyen vizsgálni lehet a kognitív tudomány és robotika tanulással kapcsolatos problémáit és technológiáit, másrészt, amely valóban alkalmazható a gyakorlatban, és képes egyszerű háztartási műveletek végrehajtására.

 

origo.hu

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtartunk.blog.hu/api/trackback/id/tr372458416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása