A tudomány mai állása

„ Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták.” Charles H. Duell, az amerikai találmányi hivatal vezetője 1899. Vagy mégsem? Hírek, érdekességek a tudomány és a technika világából, avagy hol is tartunk a fejlődésben.

Friss topikok

Felgyorsítják az öregedést a szénsavas üdítők

2010.11.18. 18:09 | hlynur | Szólj hozzá!

Címkék: orvostudomány öregedés

Még egy ok, hogy leszokjunk az üdítőitalokról: a FASEB Journal folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy az üdítőkben és a feldolgozott élelmiszerekben megtalálható foszfátok felgyorsítják az öregedést és megnövelik az azzal járó szövődmények súlyosságát és gyakoriságát, például a krónikus vesebetegséget és az érelmeszesedést, továbbá izom- és bőrsorvadást okoznak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Az embereknek egészséges étrendre van szükségük, a hosszú és egészséges élet szempontjából pedig meg kell tartani a foszfátok egyensúlyát" - mondta el Dr. M. Shawkat Razzaque, a Harvard Egyetem kutatója. Razzaque és munkatársai három csoport egéren vizsgálta a magas foszfátszint hatásait.


Az első csoport egereinél hiányzott a klotho elnevezésű gén, ennek hatására foszfátszintjük jelentősen megemelkedett. Ezek az állatok 8-15 hét alatt elpusztultak. A második csoportban a klotho gén mellett egy másik gén (NaPi2a) is hiányzott, mely hiányában a foszfátszint csökken - ezek az egerek 20 hétig maradtak életben, míg a harmadik csoportban mindkét gén hiánya mellett az állatokat magas foszfáttartalmú étrenden tartották, ezek 15 hét alatt pusztultak el. Ez azt sugallja, hogy a foszfát mérgező hatású az egerekre nézve és ez valószínűleg más emlősökben, így az emberben is így van.


"Világszerte számos ember üdítőitalok fogyasztásával visz be koffeint, azonban ezzel foszfátot is fogyasztanak" - nyilatkozta Dr. Gerald Weissmann, a folyóirat főszerkesztője. "A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a foszfátegyensúly befolyásolja az öregedési folyamatot, így ne vigyük túlzásba a gyorskaják fogyasztását."
 

 Lifenetwork

A bejegyzés trackback címe:

https://holtartunk.blog.hu/api/trackback/id/tr832457651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása