A tudomány mai állása

„ Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták.” Charles H. Duell, az amerikai találmányi hivatal vezetője 1899. Vagy mégsem? Hírek, érdekességek a tudomány és a technika világából, avagy hol is tartunk a fejlődésben.

Friss topikok

Ilyen lesz a jövő irodája

2010.11.10. 19:59 | hlynur | Szólj hozzá!

Címkék: it

Milyen irodába lépünk majd be 2020-ban? Milyen lesz az évszázad közepének munkahelye? Bár olvasóink egy része valószínűleg kávét felszolgáló robotokat, hűsítő masszázst adó székeket vagy szimplán négy órás munkanapokat vizionál, mi inkább összegyűjtöttünk pár olyan meglévő koncepciót, amelyeken már valóban dolgoznak. Egy részük egyelőre csupán "nagyot mer álmodni", de vannak valóban elgondolkodtató ötletek is: nézzünk tehát tíz példát a jövő munkahelyére!

 iRoda, avagy az ultramobil munkahely | Egyre jobban terjed a távmunka, ami gyakran azzal jár, hogy munkahelyünk valójában a lakás egy erre elkerített része - lenne, ha ki lehetne onnan zárni a macskát, ha lenne elég hely a lakásban, ha nem egy ruhaszárítóval kellene megosztani a kedvenc sarkunkat... Az OfficePod egy 2,1 méteres oldalszélességű, lekerekített élű "munkakocka", amelyet akár a kertbe vagy az erkélyre is kihelyezhetünk: a munkaasztallal, tárolórekeszekkel felszerelt helyen csak mi vagyunk és a számítógép, ha akarjuk, senki sem zavar - és az irodából másodpercek alatt hazaérhetünk. Az Orb nevű megoldást hasonló célkitűzésekkel találták ki tervezői: a kertbe helyezhető "ovális iroda" egyszerre kényelmes, megnyugtató és elszeparált - már csak az a kérdés, kertet is ad-e majd hozzá a forgalmazó...

Hasonló elvek vezérelték Marcus Ward Currant: a dizájner SkyPilot nevű munkahelye nem zárt tér, ám a futurisztikus kinézetű asztal-szék kombináción egy olyan kihajtható felületet találunk, amely egyrészt némi privát teret biztosít, másrészt gyakorlati haszna is van, hiszen kivetítő-felületként is funkcionál: akár videokonferenciákhoz is ideális lehet, mindamellett, hogy kitakarja az iroda többi részét (illetve a többi rész elől minket).

A Knoll A3 megoldás is a kocka-effektus megoldásán kísérletezik: itt félig áttetsző panelek helyettesítik a megszokott falakat, így a fejlesztés egyrészt világos munkahelyeket biztosít, mégis elválaszt a kollégáktól - természetjáró, sátrazó kedvű munkavállalóknak még otthonos érzetet is biztosíthat.
 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sétasztal | Fáj a hátam, a munkanap végére elpunnyadok, zsibbadnak a végtagjaim - ismerős tünetek? A WalkStation egy olyan aktív munkaasztal koncepciója, amelyen a gép előtti munkát egy futópaddal kombinálták: ráadásul az érintőképernyőn beállítható sebességfokozatok közül a legnagyobb is körülbelül 3 km/h sebességű gyaloglást tesz lehetővé, tehát tulajdonképpen egy kényelmes séta közben rendezgethetjük kedvenc Excel tábláinkat (khm, gondozhatjuk a veteményest Farmville-ben).

A Globus munkaasztalánál nem mi sétálunk, hanem az asztal halad: a bárhol elhelyezhető kis gömböt szétnyitva egy szék és egy notebook-asztal fogad, amely görgős megoldása miatt bárhová eltolható, így az irodákat bármikor átrendezhetjük, de megbeszéléseket is tarthatunk úgy, hogy csupán egy helyiségbe tologatjuk a megfelelő kollégákat. A legelvetemültebb mozgó irodai koncepció azonban mégis a Scoot, amely egy lábbal hajtós kisbicikli és egy számítógépasztal keveréke: a "jármű" aljába helyezhető a PC vagy a notebook, felső részén érintőképernyőn dolgozhatunk, és közben oda gurulunk, ahol épp szükség van ránk.
 

 

 

Irodai karmester | A Különvélemény (Minority Report) című filmben már megcsodálhattunk egy kifejezetten előremutató ötletet az információs képernyők és a beviteli interfész kapcsolatára. Ezt a kézzel mutogatós, gesztusokon alapuló felületet fejlesztgeti az Oblong Industries: a G-Speak operációs környezetről egy működés közben készített videó is sokat elárul.

 

Persze míg ez a módszer még erősen béta fázisban van, és ki tudja, mikorra finomodik a mindennapi használatra alkalmassá, két dimenzióban már működik hasonló elgondolás, a Microsoft Surface személyében. Az "interaktív munkaasztal" persze még csillagászati áron érhető el, ám a jövőben az árak csökkenésével és a kapcsolódó technológiák általánossá válásával akár egy hagyományos munkaasztalon (-ban) is felbukkanhat hasonló megoldás, elavulttá téve az egeret és a billentyűzetet.

 

A legszebb és leglátványosabb ilyen megoldást ráadásul nem irodai koncepcióként vagy megvalósításra váró tervként láthatjuk: a rekordokat döntögető Avatar című filmben szerepelt a munkaasztalok legújabb jövőképe, egy teljesen három dimenziós, minden felületén interaktív felület. A pár évvel ezelőtti, Különvéleményben látott megoldásnak már készül a valós megfelelője, kíváncsiak vagyunk, az Avatar asztalából mikor lesz tényleges fejlesztés.

 

 

forrás: bitport.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://holtartunk.blog.hu/api/trackback/id/tr572439296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása