A tudomány mai állása

„ Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták.” Charles H. Duell, az amerikai találmányi hivatal vezetője 1899. Vagy mégsem? Hírek, érdekességek a tudomány és a technika világából, avagy hol is tartunk a fejlődésben.

Friss topikok

Digitális klónjukban élhetnek tovább a felhasználók

2010.10.24. 20:07 | hlynur | Szólj hozzá!

Címkék: avatar mi

Az Intellitar meglehetősen egyedi módon oldotta meg az öröklét kérdésének problémáját. A cég lehetővé teszi, hogy bármely felhasználó elkészíttethesse a saját virtuális másolatát, így a halála után is elérhető marad a barátai és rokonai számára.

A vállalat neve az Intelligens Avatár fogalmak összevonásából jött létre. A hivatalos honlapon bárki elkészítheti saját online klónját és ennek során számos jellemzőt megadhat, például a hangot, a kinézetet vagy akár a tapasztalati tudást. Az egész folyamat mindössze néhány órát vesz igénybe, az eredmény pedig megdöbbentő. Az Intellitar Don Davidson ügyvezető digitális kópiáján keresztül mutatta be a rendszer működését. Nos, meglehetősen furcsa érzés a szakember virtuális másolatával beszélgetni. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A második én ezután legfeljebb az áramkimaradások, a rendszerösszeomlások és a vírus- vagy hackertámadások miatt szenderülhet átmenetileg jólétre. De bármilyen esemény következzen is be, később gyakorlatilag folyamatosan elérhető marad a barátok, rokonok vagy ismerősök számára és ezáltal az elhunyt felhasználó már nem csak a gondolatokban maradhat a szeretteivel.

Don Davidson, a cég alapítója és ügyvezetője a Huntsville Times nevű lapnak elmondta: a céljuk az volt, hogy a már meglévő technológiák alapján bárki egyfajta élő hagyatékot hozhasson létre, akár egy digitális klónt is, ha ezt szeretné. Így a világból távozó a következő generációkra hagyhatja énjét, kinézetét, tudását, legfontosabb gondolatait, ráadásul fiatalként és egészségesként marad meg az emberek emlékezetében.

Az Intelligens Avatár azonban nem csak a saját hangunkon és arcunkkal válaszolja meg a neki feltett, előre megadott kérdéseket, vagy akár ő maga tesz fel kérdéseket, hanem az ígéretek szerint egy mesterséges intelligencia segítségével a teljesen új helyzetekre is reagálni tud majd. Amennyiben valaki sokat foglalkozik a digitális másolatával, úgy az egy nagy tudású rendszerré válhat, amelynek az anyaga folyamatosan frissíthető, kiegészíthető.

Davidson szerint az alapverzió mellett hamarosan lesz egy szakértői változat is, amelyben bárki szaktudással egészítheti ki a saját ismereteit. Például, ha valaki jó horgász vagy történész, esetleg matematikus akart lenni, akkor ezekkel a tapasztalatokkal bővítheti ki saját virtuális énjének tudását és adatait. A rendszer gyakorlatilag úgy működik majd, mint amikor különböző kiegészítő modulokkal turbózzuk fel a böngészőnket. Szintén hasznos lehet ez a funkció, ha egy fiatalon eltávozó szülő üzenetet akar hagyni felnövő gyermekének.
 

 forrás: www.sg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://holtartunk.blog.hu/api/trackback/id/tr402395888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása